Afvalgas ArcelorMittal wordt biobrandstof voor voertuigen

ArcelorMittal-b362d223012acc4df5447f9236120a0e

ArcelorMittal http://gent.arcelormittal.com/, het grootste staalbedrijf ter wereld, wil samen met het Amerikaanse LanzaTech biobrandstof maken met het hoogovengas uit zijn staalfabrieken. Daarvoor investeert het 87 miljoen euro in een bio-ethanolfabriek in Gent. Deze biobrandstof zal jaarlijks een half miljoen wagens vooruit helpen.

500.000 ton Europese biobrandstof per jaar

Het begin van de bouwwerken bij ArcelorMittal Gent is gepland voor later dit jaar, de productie van biobrandstof tegen midden 2017. In een tweede fase in 2018 wordt de totale capaciteit naar 47.000 ton ethanol per jaar gebracht. Arcelor Mittal wil dan later extra installaties bouwen in zijn andere vestigingen. Op volle kracht kan dan ongeveer 500.000 ton biobrandstof per jaar worden geproduceerd.

Met de hulp van microben

Tijdens de staalproductie wordt ongeveer de helft van de gebruikte koolstof omgezet in koolmonoxide. Dat wordt vandaag omgevormd tot elektriciteit, waarbij er koolstofdioxide ontstaat. De in de VS bekroonde technologie van LanzaTech http://www.lanzatech.com/ zal dat hoogovengas aan de hand van microben fermenteren om zo biobrandstof te produceren, zoals dit filmpje toelicht https://www.youtube.com/watch?v=k3WLwKrEu7c.

Voetafdruk verkleint aanzienlijk

“Deze samenwerking met LanzaTech toont aan hoe we alle mogelijkheden om onze CO2-uitstoot te verminderen bekijken”, zegt Carl De Maré, vicepresident Innovatie bij ArcelorMittal. “Samen met onze continue productinnovatie levert dat een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk op.” Voor elke ton geproduceerde biobrandstof zijn er 5,2 olievaten minder nodig en daalt de CO2-uitstoot van ArcelorMittal met 2,3 ton.

Investering van 87 miljoen in Gent

Voor de bouwwerken in Gent wordt 87 miljoen euro uitgetrokken. De EU heeft al 10,2 miljoen euro uit het 2020 Horizon programma toegezegd. De staalgroep onderhandelt ook nog met andere investeerders.

​Bekijk op YouTube The LanzaTech Process https://www.youtube.com/watch?v=k3WLwKrEu7c