Sony koopt technologie-bedrijf SoftKinetic

BMW SoftKinetic 7-series-sedan-functionality-gesture-fw-02.jpg.resource.1432558040730

Elektronicagigant Sony koopt het Brusselse bedrijf SoftKinetic. De voormalige spin-off van de VUB maakt hard- en software die bewegingen in 3D kunnen herkennen en analyseren. In automotive wordt deze technologie gebruikt om via handgebaren het infotainmentsysteem te bedienen, en via persoonsherkenning de auto maximaal op de bestuurder en zijn of haar gedrag af te stellen.

Heerlijk toch. Uw wagen rijdt zelf uit de garage waar het vaak smal is om in of uit te stappen. Eens u uw wagen instapt, passen de zetel en spiegels zich aan u aan. Tijdens het rijden kunt u met een paar handgebaren uw collega bellen en de weg naar uw bestemming opvragen. En stapt u uit met uw handen vol? Dan sluit de deur zich automatisch.

Eenvoudige interactie met electronica

Dit zijn maar enkele van de mogelijkheden dankzij de Time of Flight-technologie (ToF) van SoftKinetic. Deze technologie dankt zijn naam aan de methode om supersnel objecten in 3D te registreren. De technologie meet namelijk de tijd die licht nodig heeft om heen en weer gereflecteerd te worden naar een punt in de nabije omgeving.

Het gevolg is dat elektronica kan weten en beter begrijpen welke persoon het voor zich heeft, en wat die wil doen. Interactie tussen toestellen en mensen wordt mogelijk en veel eenvoudiger, belooft dit filmpje.

Eerder had SoftKinetic al een samenwerking met Sony. SoftKinetic leverde bijvoorbeeld technologie voor de camera van de PlayStation4-spelconsole. Ook Intel, Texas Instruments, HP en BMW zijn klant.
BMW heeft SoftKinetic-technologie in 7-serie

De autobouwer verwerkte de Time of Flight-technologie van SoftKinetic om gebarencommando’s in zijn nieuwe 7-Serie mogelijk te maken, schrijft De Tijd.

In de toekomst belooft automotive een belangrijkere markt te worden voor hen, zeker afgaande op de lijst mogelijkheden die hun technologie biedt: infotainment, het verhogen van het comfort, het monitoren van de bestuurder, en externe veiligheid. Zo kan de technologie de bestuurder biometrisch herkennen, past het zetel en spiegels aan, weet de auto of u de gordel heeft omgedaan, en bedient u met stem uw infotainmentsysteem.

Mede hierdoor was Sony geïnteresseerd in het bedrijf. “In de autosector doen ze nog niet zoveel”, zegt CEO Michel Tombroff aan De Tijd. “Enkele maanden geleden hebben ze wel plannen ontvouwd om ook daar actief te worden.” Zo stapte Sony onder meer in het Japanse bedrijf ZMP, dat zelfrijdende wagens ontwikkelt. Ook de Belgische chipfabrikant Melexis heeft met Sony een akkoord gesloten over het verdere gebruik van de SoftKinetic-technologie voor gebruik in beveiligings- en infotainmenttoepassingen in de autosector.
Sensortechnologie ontwikkeld aan VUB

Het bedrijf ontstaan in 2007 telt vandaag 77 medewerkers met vestigingen in Brussel, Korea en de Amerikaanse stad Sunnyvale in Californië.

“Hun sensortechnologie werd uitgevonden en ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Brussel met steun van FWO, IWT en van het Brusselse Gewest”, zegt professor Hugo Thienpont, vicerector Innovatie en Valorisatie van Vrije Universiteit Brussel aan VUB Today. “In de toekomst valt te verwachten dat deze oorspronkelijke VUB-technologie wijdverspreid zal worden.”

Benieuwd naar welke vacatures openstaan bij SoftKinetic?

http://www.softkinetic.com/AboutUs/Jobs