Umicore bouwt duurzame katalysatorenfabriek

catalysis1

Umicore, de Belgische wereldspeler in de materiaalwetenschap, chemie en metallurgie, breidt uit.

Begin juli 2014 start het de bouw van een Poolse productie-eenheid voor katalysatoren voor auto’s en vrachtwagens.

Daarmee wil het bedrijf de groeiende vraag naar katalysatoren in Europa opvangen. Deze is het gevolg van een nieuwe uitstootwetgeving in de EU.

Engagement voor auto-industrie

“Deze investering bevestigt ons engagement voor onze klanten in de Europese auto-industrie”, zegt Franz-Josef Kron, senior vice-president operations van de Automotive Catalysts busines unit van Umicore. “Tegelijk willen we met onze fabriek bijdragen tot de economische ontwikkeling van de streek in Polen.”

Duurzame fabriek voor duurzame producten

De nieuwe vestiging in Nova Ruda zal met behulp van geavanceerde machines katalysatoren produceren voor lichte en zware voertuigen. Twee productielijnen komen er, gekoppeld aan alle nodige voorzieningen voor de logistiek, kwaliteitszorg en inspectie.

De vestiging zal bovendien in haar eigen productie zo weinig mogelijk energie verbruiken en C02 uitstoten.

De investering van zowat 40 miljoen euro zal aanvankelijk 80 nieuwe banen scheppen. De bouw begint in juli van dit jaar en moet begin 2016 afgewerkt zijn.

Baanbreker in schone technologieën

Umicore met hoofdzetel in Brussel haalt nu al het grootste deel van zijn omzet uit milieuvriendelijke technologieën zoals katalysatoren, materialen voor herlaadbare batterijen en zonnepanelen, brandstofcellen en recylage. “Materials for a better life”, zoals het bedrijf het zelf noemt.

Hier leest u het volledige persbericht.