VAN HOOL VERKOOPT 20 TRAMBUSSEN AAN OOSTENRIJK

Van Hool ExquiCity24_Linz

De Belgische busbouwer Van Hool gaat 20 innovatieve trambussen leveren aan de Oostenrijkse stad Linz. Opvallend is dat deze Exqui.City 100% elektrisch zal zijn. Met dit nieuwe contract zet de trambus van Van Hool zijn opmars in Europa verder.

Eerder kochten steden als Metz, Barcelona, Parma, Genève, Luxemburg, Malmö, Bergen en Hamburg trambussen. Nu is Linz de eerste stad in Oostenrijk die haar openbaar vervoer moderniseert met deze innovatieve trolleybus.

100% elektrische en emissie-vrije trambus

De nieuwe dubbel gelede trolley trambussen zullen 100 procent elektrisch zijn. Dit is ook voor Van Hool een primeur. Dankzij het combineren van twee elektromotoren met een batterij-aangedreven reserve-aandrijving kan de trambus zonder enig probleem kortere afstanden overbruggen zonder contact met de elektrische bovenleiding. Zo zijn de voertuigen flexibeler.

Bovendien reduceren ze de uitstoot tot nul, wat veel steden wensen.

Meest moderne trolleybussen

Met deze innovatie onderscheidt de busbouwer uit Koningshooikt zich opnieuw in een bijzondere competitieve markt van hoogwaardig openbaar vervoer.

“De meest moderne trolleybussen van Oostenrijk zullen in Linz rijden”, zegt Burgemeester Klaus Luger van de stad met bijna 200.000 inwoners. “Met deze 20 elektrische trolley trambussen zetten we nieuwe kwaliteitsnormen qua comfort, interieur en bescherming van ons milieu.”

Goed voor tewerkstelling in Koningshooikt

“Dit betekenisvolle order is tweemaal goed nieuws voor Van Hool”, zegt CEO Filip Van Hool. “Het is ten eerste goed voor de tewerkstelling in de vestiging van Koningshooikt waar we ons toeleggen op het bouwen van voertuigen met een hoge toegevoegde waarde, zoals de Exqui.City.”

“Ten tweede is dit order een bevestiging dat onze strategie, waarbij we ons focussen op de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen voor hoogwaardig openbaar vervoer, vruchten afwerpt.”

Nog meer bestellingen in nabije toekomst

De oplevering van de eerste prototypes van deze trambussen aan Linz is voorzien in de eerste helft van 2017.  Alle voertuigen zullen tegen het einde van 2019 operationeel zijn in Linz en wijde omgeving.

Maar hier stopt het niet voor Van Hool. Er wordt nog nieuws verwacht in de komende weken en maanden. “We maken ons sterk dat we nog van ons laten horen op dit vlak”, aldus een optimistische Filip Van Hool.